מועצה מקומית בסמת טבעון

על הישוב

* מידע מאתר ויקיפדיה

בַּסְמֶת טַבְּעוּן (בערבית: بسمة طبعون) היא מועצה מקומית בדואית במחוז הצפון בישראל. כלל תושביה הם ערבים-מוסלמים סונים.

היסטוריה

ההחלטה על הקמת היישוב נתקבלה בשנת 1963 ומטרתה הקמת יישוב קבע בשביל השבטים ערב אל-סעדיה וערב אל-זבידאת אשר התיישבו באזור הגליל בימי המנדט הבריטי. היישוב נקרא על שום חורבת בַּסְמֶה שעליה נבנה וטַבְּעוּן שמה הערבי של קריית טבעון הסמוכה. שם היישוב אושר על ידי ועדת השמות הממשלתית בתחילת 1966.

בשנת 1965 החלה הקמת היישוב לשני השבטים ונבנו שתי שכונות שיצרו את הבסיס ליישוב. בשנת 1968 הוחלט במשרד הפנים על הקמת מועצה מקומית ביישוב וב-12 בפברואר 1969 הוכרז כמועצה מקומית, בעת שהתגוררו בו כ-700 נפשות. בשנת 1992 צורפו ליישוב שלושה שבטים בדואיים נוספים: חִילְף, זְבֵּידַאת וחַ’וואלֶד ולשם כך נבנו שכונות חדשות. נכון ל-2010 ביישוב ארבע שכונות עיקריות: יסמין, מַשַאיֶח’ א-סַעְדִ֫יה, חילף וזבידאת. השכונות מאוכלסות לפי שיוך שבטי ומופרדות אחת מהשנייה הן מבחינת תשתיות והן מבחינה פיזית כאשר כל אחת נמצאת על גבעה אחרת ומופרדת בחורש טבעי וגיאיות.

ב-2010 הגיש משרד הפנים תוכנית להרחבת גבולות היישוב לצורך איחוד השכונות והרחבת היישוב.

אוכלוסיה

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ”ס) נכון לסוף דצמבר 2023 (אומדן), מתגוררים בבסמת טבעון 8,213 תושבים (מקום 193 בדירוג רשויות מקומיות בישראל).

• האוכלוסייה גדלה בקצב גידול שנתי של ‎0.8%‏.
  • אחוז הזכאים לתעודת בגרות מבין תלמידי כיתות י”ב בשנת ה’תשפ”א (2020-‏2021) היה 65.5%.
  • השכר החודשי הממוצע של שכיר במשך שנת 2019 היה 5,894 ש”ח (ממוצע ארצי: 9,745 ש”ח).